למלאכת הצורפות היסטוריה ארוכה בת אלפי שנים אשר עד לשנים האחרונות עברה בעיקר במסגרות משפחתיות, מאב לבן. כיום, מסגרות הלימוד לתחום הצורפות והתכשיטנות עברו למסגרות של קורסים, חוגים וסדנאות ממוקדים, ואף מסלולי לימודים מלאים בני מספר שנים הבאים להכשיר את הלומד לא רק לקבלת תעודת צורפות אלא גם לקבלת תואר ראשון אקדמאי.
מי מתאים לקורס בצורפות?צורפות משלבת עבודה עדינה ומדויקת עם הרבה סבלנות ומיומנויות טכניות עם כישורי עיצוב מתקדמים, עין לאסתטיקה ויכולות אמנותיות. לתחום מגיעים אנשים רבים, חלקם המעוניינים בהכשרה לקראת עבודה במקצוע או שינוי תחום מקצועי, חלקם מעוניינים בפיתוח תחביב לשעות הפנאי ואחדים מעוניינים ברכישת הכישורים אשר יאפשרו להם לייצר תכשיטים לשימוש עצמי או כמתנה לחברים או לאירוע מיוחד.
משך זמן הלימודיםמשך זמן הלימודים תלוי במסלול הלימודים הנבחר. מסלול מלא לקראת תואר ראשון בצורפות או תכשיטנות נמשך כארבע שנים. קורסים בסיסיים ביסודות הצורפות ובצורפות בסיסית נמשכים מ 40-100 שעות, כתלות במוסד הלימודים ואופי הקורס. קורסים ביסודות הצורפות קצרים מאלו הנוגעים בצורפות בסיסית.
קורסים העוסקים בטכניקות מתקדמות נמשכים גם הם פרקי זמן משתנים, בהתאם לקורס עצמו.
היכן ניתן ללמוד קורסים בצורפות ובתכשיטנות?מסלולים לתואר ראשון נלמדים בבצלאל, האקדמיה לאמנות ולעיצוב ובשנקר – בית הספר הגבוה להנדסה ועיצוב. מלבד מסלולים מלאים אלו קיימות חטיבות לימודים רבות וקורסים בתחומי עיצוב תכשיטים וצורפות במכללות רבות לעיצוב כרשת מכללות אורט, המכללה האקדמית בתל חי, המכללה האזורית בצפת, מכללת נצרת עילית, והאקדמיה לעיצוב אפנה בישראל.
נוסף על הלימודים במסגרות המכללות השונות, אמנים רבים מקיימים חוג צורפות, סדנאות שונות וקורסים ייעודיים בתחומי ההתמחות שלהם או בטכניקות הבסיסיות הנדרשות לעיסוק בתחום.
תכני הלימודקורסי יסודות הם הקורסים הראשונים אותם יש לקחת במסלול הלימודים. קורסים אלו מכסים נושאים כגון היכרות עם סוגי המתכות המשמשות לייצור תכשיטים, דרכי עיבוד המתכות, שרטוט, התכה וערגול, מדידה וסימון, ייצור גלם משני, גימור, ניסור, שיוף, פיצור, הלחמות, שילוב אבני חן, מנעולים וסוגרים, ריקוע, טכניקת יציקה - השעווה הנעלמת ועוד. בסיום קורסים אלו, התלמיד יכיר את הרקע העיוני ויפתח את הכישורים המעשיים שיאפשרו לו להתמקד בטכניקות מתקדמות של צורפות ותכשיטנות.
אופן הלימודלימודים בחוג צורפות משלבים לימודים עיוניים והתנסות מעשית. ברבים ממסלולי הלימוד משולבים ביקורים בתערוכות, הרצאות אורח של אמנים וסדנאות בהנחיה אישית. חלק מהקורסים כוללים פרויקט גמר והנחיה לקראתו.
אפשרויות תעסוקהאלו הפונים להכשרה מקצועית בתחום הצורפות יכולים להשתלב לאחר הלימודים או כשכירים בתחום הצורפות ועיצוב התכשיטים, או לפתוח סטודיו עצמאי לייצור ועיצוב תכשיטים. מלבד תכשיטים ניתן להשתלב גם בתחומים במפעלי שעונים, אביזרי אופנה שונים, עיצוב צעצועים, מוצרי יודאיקה או עיצוב לתיאטרון.